Sometimes one just has to do the math, so for tonight’s post I will do some simple math.
The Equation: 60x60x24x365= 31,536,000
There are 60 seconds/minute and 60 minutes in an hour. That means there are 60 x 60 = 3600 seconds in an hour. Multiple that by 24 gives us the number of seconds in an day – 86,400. Multiply 86,400 by 365 which equals 31,536,000 which is the number of seconds in a year.
The total approved expenditures for the Federal 2011 budget is 3.36 trillion dollars. Written another way that is 3,360,000,000,000 dollars. Dividing the number of dollars spent by the number of seconds provides the number of dollars spent per second.
3,360,000,000,000/31,536,000 = $106,544.90 spent per second. Multiple by 60 and you get $6,392,694 per minute for fiscal year 2011.
Taking some demographic data and plugging it in provides some interesting results. The Federal government spent 2.3 times the average household income every second of every day. Remember that the next time the Democrats pretend that they don’t really have to pass a budget. After all, they’re spending your money.